Coffee Break Blog

Eenvoudig wachtwoordenbeheer -

Eenvoudig wachtwoordenbeheer

| 496 woorden | Jordy M. | Tips Wachtwoorden

In onze vorige blog las je dat het gevaarlijk is om dezelfde wachtwoorden te gebruiken voor verschillende accounts. Ok, maar hoe onthoud je dan al die wachtwoorden? En wat zijn veilige wachtwoorden? Hier zijn onze tips!

Gebruik lange complexe wachtwoorden

Onze eerste tip is simpel. Wil je een nieuw wachtwoord verzinnen? Maak hackers het dan moeilijk om je wachtwoord te raden door:

  • zowel hoofd- als kleine letters te gebruiken.
  • te combineer met cijfers, maar ervoor te zorgen dat ze niet op elkaar volgen. Bv.: 3927 in plaats van 1234
  • symbolen toe te voegen. (tip: spaties tellen ook als symbolen)
  • een wachtwoordzin te gebruiken
  • in totaal minstens 12 tekens te gebruiken.

Vooral de laatste tip is belangrijk, er is altijd vanuit gegaan dat een complex wachtwoord sowieso veilig is. Maar enkel wanneer het lang genoeg is. Exabyte_PasswordCrackTime Bron: BetterBuys

Er staat in het artikel wel één grote fout: P@ssw0rD werd inmiddels zo vaak gebruikt dat het in passwoordlijsten opduikt. Dit zijn lijsten met miljoenen wachtwoorden die vrij te downloaden zijn en vervolgens als basis kan gebruiken om iets geautomatiseerd te kraken. We moeten dan zelf geen wachtwoorden meer genereren, computers lopen door zo’n lijst in een paar minuten.

Proef op de som? We vertrekken van volgende wachtwoordzin:

Deze Blog Gaat Over Het Maken Van Veilige Wachtwoorden !

We nemen elke eerste letter, voegen een aantal dingen toe en plots hebben we een veilig wachtwoord: DBGohMvVW!875

Gebruik een wachtwoordmanager

Op je smartphone is het iets gemakkelijk, hier kunnen we de kluis ontgrendelen met onze vingerafdruk.

Wachtwoordmanager installeren

Is het dan de bedoeling om 100 wachtwoorden te onthouden? Ja, maar dit hoef je niet zelf te doen. Een wachtwoordmanager kan je daarbij helpen. Dit is een virtuele kluis die al je wachtwoorden voor jou bewaard. Je hoeft zelf slechts één complex wachtwoord te onthouden om de kluis te ontgrendelen en alle andere wachtwoorden te kunnen raadplegen.

Er bestaan verschillende wachtwoordmanagers, maar wij raden Bitwarden aan omdat zij een handige gratis versie aanbieden. Je kan gemakkelijk een account maken via deze link.. Daarna download je het juiste pakket voor jouw favoriete browser (Chrome, Firefox…). Je kan ook de app downloaden op je smartphone en via je vingerafdruk de virtuele kluis met wachtwoorden ontgrendelen.

Je kan nu perfect al jouw wachtwoorden in die virtuele kluis toevoegen. Het is echter nog gemakkelijker om Bitwarden het werk te laten doen. Als je op een website een nieuwe account wil maken, kan je Bitwarden automatisch een veilig wachtwoord laten voorstellen. Hij zal dit wachtwoord meteen ook in de kluis bewaren. Als je dan volgende keer dient in te loggen zal Bitwarden dit automatisch voor jou doen. U hoeft het wachtwoord dus niet te onthouden.

Opgelet

Wanneer u uw ontgrendelwachtwoord verliest of vergeet, bent u ook al je wachtwoorden kwijt. Omdat Bitwarden zelf geen toegang heeft tot accounts kunnen zij op geen enkele manier uw wachtwoord resetten. Denk dus heel goed na over je wachtwoord, schrijf het op en bewaar het in je offline kluis. ;)