Veilige Wachtwoorden

Reading Time: 2 minutes

Hoe stel je veilige wachtwoorden samen en hoe kan je ze onthouden?

In ons vorig blogbericht las je dat het gevaarlijk is om dezelfde wachtwoorden te gebruiken voor verschillende accounts. Je kan dus maar beter inzetten op sterke, unieke wachtwoorden. Maar hoe stel je een sterk wachtwoord samen? En vooral: hoe ga je al die verschillende wachtwoorden onthouden? We geven je graag enkele tips en tricks!

Gebruik lange en complexe wachtwoorden

Onze eerste tip is simpel. Wil je een nieuw wachtwoord verzinnen? Maak het hackers dan zo moeilijk mogelijk om je wachtwoord te raden. Dit kan je doen door:
  • zowel hoofd- als kleine letters te gebruiken;
  • cijfers toe te voegen, maar zorg er wel voor dat ze niet op elkaar volgen (bijvoorbeeld 3927 in plaats van 1234);
  • symbolen te gebruiken (spaties tellen ook als symbolen);
  • van je wachtwoord een zin te maken;
  • in totaal minstens 12 tekens te gebruiken.
Vooral de laatste tip is belangrijk. Men gaat er namelijk veel te snel van uit dat een complex wachtwoord sowieso veilig is. Dit geldt nochtans enkel wanneer het wachtwoord lang genoeg is. Wie daar meer over wil weten, kan zich verder verdiepen in het artikel van BetterBuys.

Daarbij willen we wel één grote kanttekening maken. Het wachtwoord P@ssw0rD werd inmiddels al zo vaak gebruikt dat het in paswoordlijsten opduikt. Dit zijn lijsten met miljoenen wachtwoorden die vrij te downloaden zijn en vervolgens als basis gebruikt worden om iets geautomatiseerd te kraken. Daarbij doorlopen computers die lijsten in slechts een paar minuten, waardoor de hackers zelf geen wachtwoorden meer moeten genereren.

Even een voorbeeld. We vertrekken van volgende wachtwoordzin: Deze Blog Gaat Over Het Maken Van Veilige Wachtwoorden!

We nemen telkens de eerste letter van elk woord, voegen een aantal letters, tekens en symbolen toe en plots hebben we een veilig wachtwoord: DBGohMvVW!875. Zo simpel kan het dus zijn!

Gebruik een wachtwoordmanager

Is het dan de bedoeling om 100 wachtwoorden te onthouden? Eigenlijk wel, maar dat hoef je gelukkig niet zelf te doen. Een wachtwoordmanager kan je daarbij helpen. Dat is een virtuele kluis die al je wachtwoorden voor jou bewaart. Om toegang te krijgen tot die kluis, hoef je slechts één complex wachtwoord te onthouden.

Eén van die wachtwoordmanagers is Bitwarden. Aangezien zij een gratis versie aanbieden, raden we je deze alvast aan. Via deze link kan je gemakkelijk een account aanmaken en het juiste pakket downloaden voor je favoriete browser (Chrome, Firefox,…). Daarnaast kan je de app ook downloaden op je smartphone, zodat je jouw virtuele kluis simpelweg met je vingerafdruk kan ontgrendelen.

Je kan nu perfect al jouw wachtwoorden in de wachtwoordmanager toevoegen. Het is echter nog gemakkelijker om Bitwarden al het werk voor jou te laten doen. Als je een nieuw account aanmaakt op een website, kan je Bitwarden automatisch een veilig wachtwoord laten genereren. Hij zal dit wachtwoord ook meteen in de kluis bewaren. Als je dan een volgende keer dient in te loggen, zal Bitwarden dit automatisch voor jou doen. Zo hoef je het wachtwoord dus niet eens meer zelf te onthouden!

Opgelet

Wanneer je jouw ontgrendelwachtwoord van je wachtwoordmanager verliest of vergeet, ben je ook al je andere wachtwoorden kwijt. Omdat Bitwarden zelf geen toegang heeft tot accounts, kunnen zij je wachtwoord op geen enkele manier resetten. Denk dus heel goed na over dat ene wachtwoord dat je wél moet onthouden. Schrijf het eventueel op en bewaar het in je offline kluis.